[an error occurred while processing this directive] aZOUKar - suikerzoete webstek over de dans 'Zouk' [an error occurred while processing this directive] (none) [an error occurred while processing this directive]
aZOUKar banner

ZOUK - LAMBADA IN EEN NIEUW JASJE

Wie kent de Lambada niet ? De ritmische dans die vooral in de jaren 80-90 samen met het liedje "Lambada" van Kaoma enorm populair was. Omdat er nadien echter steeds minder Lambada-muziek gemaakt werd, terwijl de Brazilianen hun Lambada wilden blijven dansen, werd er geëxperimenteerd met andere muziekgenres. De muziek van de Gipsy Kings bijvoorbeeld geraakte erg in trek omdat er Lambada kon op gedanst worden.

Naast deze Spaanse Rumba-muziek zorgden ook Franse, Arabische, Afrikaanse en Caraïbische ritmes voor het voortbestaan van de Lambada, maar uiteindelijk bleek de Zouk-muziek nog het meest geschikt. Met zijn Afrikaanse roots ontwikkelt de Zouk-muziek zich enerzijds op de Franse Antillen (Guadeloupe en Martinique) en anderzijds op de Kaapverdische eilanden. In de Kaapverdische Zouk blijven de Afrikaanse elementen explicieter aanwezig dan in de Zouk van de Franse Antillen, waarop ook in het Frans gezongen wordt.

Het is met name deze Antilliaanse muziek die de Brazilianen verkiezen om hun Lambada verder op te dansen, maar door het langzamere ritme krijgen de dansers meer gelegenheid om de bewegingen zachter en vloeiender te maken. Er ontwikkelt zich een nieuwe stroming waarbij de oorspronkelijke Lambada-dans zich verrijkt met sensuelere bewegingen, drops en haarzwaaien : de Braziliaanse Zouk.

Zowel de muziek als de dans Zouk zijn nog steeds in volle ontwikkeling. Allerlei invloeden zoals RnB, Hip-Hop, Reggaeton enz leiden tot een enorme variëteit van Zouk-muziek (Chiré of Beton-Zouk, Zouk-love, Lamba-Zouk, Zouk-Revolution, Neo-Zouk, Soul-Zouk, ...) en een bijna even grote variëteit van dansstijlen.

RODA DE ZOUK

Roda de Zouk wordt gedanst door verschillende dansparen, waarbij een kapitein figuren afroept die dan door iedereen simultaan uitgevoerd worden. Daarbij worden de dames regelmatig doorgegeven. De basisopstelling is een kring, maar naargelang de figuren kan daarvan afgeweken worden.

SAMBA DE GAFIEIRA

De Samba is de beroemdste dans van Brazilië en veruit de meest uitbundige onder de Latijns-Amerikaanse dansen. Net als Zouk, komt ook het ritme van de Samba oorspronkelijk uit Afrika. Afrikaanse slaven namen hun muziek mee naar Brazilië waar de dans zich van een kringdans verder ontwikkelde tot een typisch Braziliaans gegeven.

In de jaren '40-'50 onderging de Samba nieuwe Amerikaanse en Latino invloeden en ontstond de Samba de Gafieira ; een partnerdans die zich onderscheidt door elegante, gracieuse bewegingen met opmerkelijke kenmerken uit de Tango. Deze dansstijl is momenteel erg populair in Rio de Janeiro.

Naast Samba de Gafieira zijn de dag van vandaag ook Samba de Pagode en Samba no Pé erg populaire Braziliaanse Samba-dansstijlen. Samba de Pagode wordt vooral in São Paulo erg veel gedanst en is de meest acrobatische stijl van de drie, met snel voetenwerk.

Samba no Pé is vooral bekend van karnaval en van het schelle fluitje waarmee de bandleider zijn aanwijzingen geeft. Het is een solodans met snelle, energieke heupbewegingen.

FORRÓ

Forró komt uit het Noordoosten van Brazilië maar is al een tiental jaren een echte rage in bijna héél Brazilië.

Het is een vrolijke partnerdans, die relatief gemakkelijk aanleert.

Afhankelijk van de muziek wordt Forró zowel snel als langzaam gedanst. Een typisch instrument voor de Forró-muziek is de accordeon.